Introductie Padel

TC Blerick beschikt (vanaf december) over twee padelbanen. Padel is ook een racketsport, een combinatie van tennis en squash. Op een speciaal veld omheind door glas en hekwerk speel je net als bij tennis tegen elkaar met een net ertussen. Alleen heb je nu de mogelijkheid om de wanden te gebruiken om de bal terug te slaan.

De mogelijkheid om deze sport bij TC Blerick te beoefenen is uniek in de regio. Zelf doen is de beste manier om te ervaren wat padel precies inhoudt!

Kom jij ook kennis maken met padel bij TC Blerick? 

TC Blerick biedt de mogelijkheid om kennis te maken met de padelsport op elke eerste xxxx  van de maand. De avonden zijn voor iedereen toegankelijk vanaf 18 jaar; leden, eventueel met introducee, maar ook niet leden. Rackets en ballen zijn aanwezig. Er is begeleiding door leden van onder andere de padelcommissie tussen 20.00 uur en 22.30 uur. Als je later wilt aansluiten of eerder wilt stoppen, dan kan dit ook. De padelbanen liggen voor de tennisbanen op het tennispark aan de Heymansstraat. 

Graag aanmelden door te mailen naar: Contact o.v.v. inloopavond en geef daarbij je naam door. Mocht je later zijn dan 20:00 graag dit ook even vermelden. Tot op de padelbaan bij T.C. Blerick?!

 

Spelregels

Padel lijkt toch op tennis en squash? Ja dat klopt! Alleen is een padelbaan kleiner dan een tennisbaan (20 bij 10 meter) en heeft padel geen muren (zoals bij squash) maar een omheining van glas en hekwerk. Elke speelhelft, gescheiden door een net, is verdeeld in twee servicevakken en een achterveld. Padel speel je altijd met zijn vieren. Dat levert vaak genoeg nog verrassende nieuwe vriendschappen op.  De spelregels van padel lijken veel op die van tennis, zo moet de bal ook over het net en in het vak van de tegenstanders worden geslagen. Opslaan doe je echter onderhands, waarbij de bal eerst moet stuiteren achter de servicelijn voordat je serveert. Een groot verschil is dat je de bal na de stuit tegen de wand of muur mag laten komen en hem dan pas terug hoeft te slaan. Dit mag ook weer via de muur en levert vaak verrassende rally’s op. 

Scoreverloop 
Het scoreverloop bij padel is hetzelfde als bij tennis, namelijk 15, 30, 40 en game, met deuce bij 40-40. Bij deuce moeten twee opeenvolgende punten worden gescoord om de game te winnen. Padel wedstrijden zijn meestal “best-of-three”, oftewel tot twee gewonnen sets, waarbij een set gewonnen wordt door het team dat als eerste zes games wint met twee games verschil. Bij 6-6 wordt een tiebreak gespeeld, die gaat tot zeven gewonnen punten met twee punten verschil. Een eventuele derde set wordt als supertiebreak ofwel wedstrijdtiebreak gespeeld (tot tien punten met twee punten verschil).  Opslag De opslag moet onderhands, waarbij de bal maximaal op de hoogte van je middel geslagen mag worden. De eerste opslag wordt vanaf de rechterkant geslagen. Vervolgens wordt de opslag afwisselend van links en rechts geslagen. Men laat de bal eenmaal stuiten achter de servicelijn (die het servicevak van 7x5m begrensd), tussen de middellijn en de zijwand. De opslag moet zonder het net te raken direct in het diagonaal gelegen servicevak van de tegenstander stuiten. De bal mag daarna de wand raken, maar niet het hekwerk (foutservice). De ontvanger kan kiezen om de bal terug te spelen voordat of nadat de bal de wand heeft geraakt. Als de bal bij een eerste of tweede service de net rand raakt en daarna in het correcte servicevak landt, wordt de opslag overgespeeld. 

Spelverloop 
Tijdens rally’s mag de bal slechts eenmaal de grond raken. Een speler mag kiezen om de bal te laten stuiten of hem te volleren. Een volley mag alleen niet geslagen worden als return. Zodra de bal stuit moet dat gebeuren zonder eerst een wand of het hekwerk te raken, anders is het een fout. Nadat de bal heeft gestuit mag hij de wand of het hekwerk een of meerdere keren raken voordat hij teruggespeeld wordt. De ontvanger mag de bal direct in het speelveld van de tegenstander terugslaan, of hij kan de bal via de achter- of zijwanden terugspelen. Als de bal het hekwerk raakt voordat hij over het net komt is het een fout. Als de bal via het speelveld over de wand (4 meter) of hekwerk (3 meter) wordt geslagen is het normaliter een punt; behalve als een speler buiten de kooi de bal terugspeelt. Het spel gaat door met deze regels, totdat de bal tweemaal op het speelveld stuit of een speler op een andere manier de regels overtreedt.  

Benodigdheden

Padel wordt meestal gespeeld met een racket van grafiet. Sommige rackets kunnen ook gemaakt zijn van carbon of fiber. Het bevat een ongelimiteerd aantal gaten en een koord om het racket aan de pols vast te maken. De padelbal lijkt op een tennisbal, maar er is toch verschil. Een padelbal is iets kleiner dan een tennisbal en heeft een lagere atmosferische druk per cm2. Dit betekent dat een padelbal over het algemeen minder snelheid heeft dan een tennisbal in een vergelijkbare situatie.